TAKLIMAT SISTEM SARAAN PERKHIDMATAN AWAM (SSPA) BERSAMA JABATAN SUMBER MANUSIA

SSPA 01

SSPA1 DAN 2

9 Oktober 2024 - SOIS, Malaysia — Jabatan Sumber Manusia (JSM) telah berjaya menganjurkan taklimat penting mengenai Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) yang diadakan di Auditorium SOIS hari ini. Perjumpaan ini dihadiri oleh dua kumpulan staf, dengan sesi pagi melibatkan Staf Akademik Gred 54 ke bawah, manakala sesi petang melibatkan staf dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (P&P) serta Staf Kumpulan Pelaksana.

Taklimat ini bertujuan memberi pendedahan menyeluruh mengenai SSPA, sebuah sistem saraan baru yang diperkenalkan untuk memperbaiki pengurusan gaji dan kebajikan pegawai awam di Malaysia. Dalam ucapan pembukaan, wakil dari JSM menjelaskan bahawa sistem ini direka untuk meningkatkan ketelusan dan keadilan dalam penetapan gaji serta memberi pengiktirafan yang setimpal dengan prestasi pegawai.

WhatsApp Image 2024 10 17 at 8.35.21 AM

Menurut pihak JSM, SSPA juga akan memperkenalkan struktur gaji baru yang lebih teratur dan berpatutan, selari dengan hasrat kerajaan untuk memperkukuhkan kualiti perkhidmatan awam. Taklimat tersebut turut menyentuh kriteria penilaian prestasi yang menjadi asas bagi kenaikan pangkat dan penentuan gaji.

Kehadiran staf yang memberangsangkan membuktikan komitmen mereka dalam memahami perubahan sistem ini. Sepanjang sesi taklimat, staf diberikan peluang untuk bertanya soalan, di mana pihak JSM memberi penerangan lanjut bagi mengelakkan kekeliruan dalam pelaksanaan SSPA.

WhatsApp Image 2024 10 17 at 8.35.21 AM 1

Seorang peserta dari Kumpulan Pelaksana menyatakan bahawa taklimat ini sangat berguna kerana menjelaskan butiran yang sebelum ini dianggap rumit. "Dengan adanya penerangan ini, kami lebih jelas tentang hak dan peluang yang diberikan di bawah SSPA," katanya.

WhatsApp Image 2024 10 17 at 8.35.23 AM

Pihak JSM juga menekankan pentingnya keterlibatan aktif daripada semua staf dalam tempoh pelaksanaan SSPA, dengan harapan sistem ini dapat meningkatkan motivasi, produktiviti, dan profesionalisme dalam perkhidmatan awam.

Taklimat ini disimpulkan dengan ucapan terima kasih daripada pihak pengurusan JSM atas kerjasama dan perhatian yang diberikan oleh semua staf yang hadir. Mereka berharap perubahan ini akan membawa impak positif bukan sahaja kepada pegawai, tetapi juga kepada perkhidmatan awam secara keseluruhannya.

FAQ SSPA

Kemudahan Cuti